لایروبی عبارتست از حفاری، استخراج و جابجایی گل و لای و رسوبات بستر دریا که بمنظور عمق بخشی و ایجاد آبراه ایمن جهت تردد کشتی ها به بندر انجام می پذیرد که عمدتا به دو نوع احداثی و نگهداری تقسیم بندی شده است. بعد از احداث بنادر عملیات لایروبی میبایست جهت حفظ آبراه بصورت مستمر انجام پذیرفته که میزان آن بستگی به عوامل مختلف محیطی از قبیل جنس بستر،جریانات رسوبی منطقه،وجود حوزه های آبریز در حیطه بندر ازقبیل رودخانه ها،سازه های دریایی اطراف بندر و ... بستگی داشته که این امر عمدتا توسط کشتی های لایروب هاپرساکشن در بنادر انجام می پذیرد.
شناور لایروب بندر امیرآباد:

لایروب خزر از نوع لایروب های مکنده (هاپرساکشن) بوده و وظیفه حفظ و نگهداری کانال دسترسی بندر به عهده این شناور میباشد. با توجه به آبخور کشتی های متردد در دریای خزر (حدود 4.60 متر) عمق کانال بندر امیرآباد در کمترین میزان تراز آبی دریای خزر بالای 6متر میباشد که نشان از وجود کانال دسترسی کاملا ایمن برای تردد کشتی هاست.
سیستم مانیتورینگ عملیات لایروبی:
این بندر جهت افزایش بازدهی لایروبی و انجام عملیات بصورت حرفه ای و مدرن اقدام به نصب،راه اندازی و بهره برداری سیستم مانیتورینگ لایروبی نموده که عملیات شناور بر اساس بروزترین نقشه های هیدروگرافی بندر طراحی و انجام میشود طوریکه حرکت و موقعیت شناور تحت نرم افزار hypack بر روی نقشه نمایش داده شده و فرمانده شناور با اطلاع از عمق بستر، شناور را به نقاط مورد نیاز لایروبی(نقاط کم عمق و خطرساز) هدایت نموده که منجر به جلوگیری از لایروبی غیر موثر،صرفه جویی در هزینه های کارکرد شناور،کاهش زمان لایروبی و در کل راندمان بسیار بالاتر عملیات خواهد شد. همچنین با ایجاد یک بستر رادیویی کلیه این عملیات ها توسط مسول مرتبط در بندر مشاهده شده که ناظر مربوطه میتواند کلیه اطلاعات عملیات از قبیل میزان عمق لایروبی در لحظه،موقعیت شناور و مانورهای آن، نقاط لایروبی شده در هر زمان و ... را مشاهده کند.